Blok zinciri temel olarak bir ağdır. Ancak bugüne kadar sıkça kullanılan sorumluluğun dağıtıldığı ağlardan farklı olarak merkezî bir yapı söz konusu değildir. Bilgiler bloklar üzerinde tutulur ve her blok, kendinden önce gelen blok ile ilişkilidir. Blokların tamamı kriptografi yöntemi ile birbirine bağlanır ve güvenliği sağlanır. Böylece dışarıdan her türlü müdahalenin önüne geçilir.
Bilgilerin yer aldığı blokların açık anahtar denen özel bir kodu bulunur. Bu kod ile ilgili bloğa erişmek mümkündür. Gizli anahtar ise kullanıcıya aittir ve özeldir. Gizli anahtar ile kullanıcı, bilgilerini gözlemleyebilir. Kısacası blok zinciri; dağıtılmış bir muhasebe defteri gibidir, merkezi yoktur ve halka açık olmasına rağmen bilginin değiştirilebilmesi için onay gerekir. Günümüzde blockchain yöntemi, kripto paralar dışında çok sayıda farklı alanda kullanılıyor. Ancak yaygınlaşıp adından söz ettirebilmesini sağlayan Bitcoin oldu.
Bitcoin sahibi olabilmenin iki yolu vardır. İlk yöntemde bilgisayar yardımı ile blockchain içerisinde yer alan blokların işlemlerini gerçekleştirmesini sağlayan kullanıcılara ödül olarak belirlenen bir tutarda Bitcoin verilir. İkinci yöntem ise TOMYA ve benzeri platformlardan gerçek para birimleri karşılığında Bitcoin almaktır.
Bir blok zincirinde ağa dahil olabilen her kullanıcı eşit hakka sahiptir ve hem yöneten hem de yönetilendir. Dağıtılmış ve merkezi olmayan devasa bir veri tabanı olarak akılda canlandırılabilecek olan blok zinciri içerisinde kullanıcı dilediği zaman katılma ve ayrılma hakkına sahiptir.
Türk Lirası gibi gerçek para birimleri ile Bitcoin arasındaki kura göre alacağınız Bitcoin miktarı değişiklik gösterebilir. Örneğin 0,000001 Bitcoin almanız mümkündür. Çünkü Bitcoin, küçük parçalara ayrılabilir ve alınıp satılabilir. TOMYA üzerinden Bitcoin’inizi güvenli ve şeffaf bir şekilde kolayca satın alabilirsiniz. Tabii bunun için öncelikle sanal cüzdana ihtiyacınız var. Bitcoin almak için yapmanız gerekenler şu şekildedir:
Bitcoin satın alabilmeniz için sanal cüzdan oluşturmanız gerekir. Sanal cüzdanın kendisine ait özel bir adresi vardır. Bu özel adres sayesinde Bitcoin’ler takaslanabilir ya da maddi varlıklar satın alınabilir. Yapılan tüm işlemler bir blok zinciri içerisine işlenir ve bu sayede tekrar kullanımın önüne geçilir.
TOMYA hesabınıza Türk Lirası yatırma işlemini sadece adınıza kayıtlı, vadesiz, bireysel TL hesaplarınızdan yapabilirsiniz.
TOMYA hesabına anlaşmalı bankalar üzerinden havale veya bireysel hesabınızın bulunduğu diğer bankalardan EFT yoluyla fonlama gerçekleştirebilirsiniz.
Doğru şekilde yapılan transferleriniz TOMYA tarafından kontrol edilerek hesabınıza çok kısa süre içerisinde tanımlanır. Belirtilen kurallar dışında yapılan transferler işlem ücreti düşülerek gönderici hesaba iade edilir.
Bitcoin’i nakit olarak kullanabilmek için kripto para borsalarına dahil olunması gerekir. Borsaya dahil olduktan sonra Türk Lirası olarak EFT ya da havale yöntemi ile paranızı hesabınıza aktarabilirsiniz.
Bitcoin’in herhangi bir sahibi ya da merkezi yoktur. Bitcoin, mining yani madencilik yapan kişiler tarafından üretilir. Dağınık şekilde örgütlenmiş, birbiri ardına eklenen ve kayıt tutan blok zincir yöntemi ile Bitcoin akışı gerçekleşir. Burada da bir sahiplik yoktur ve her kullanıcı eşit söz hakkına sahiptir.
Sahibi ve merkezi olmayan Bitcoin’in fiyatları, piyasa tarafından belirlenir. TOMYA gibi alım satım platformlarında arz ve talebe göre fiyatlar belirlenir. Platformlar birbirine bağlı olmadığı için küçük fiyat farklılıkları gözlemlenebilir. Ancak fiyat uçurumu yaşanmaz. Çünkü farklı platformlardan alınıp platform değişikliği yapılan kripto paralar sayesinde fiyatlar birbiri ile benzer şekilde azalır ya da artar.
Bir blockchain ya da Türkçesi ile blok zincirinin iki farklı potansiyel zincirden ilerleyebilecek şekilde ayrılmasına çatallanma denir. İngilizce kaynaklarda bu isim “fork” olarak geçer. Çatallanma ile beraber blockchain içerisine yeni işlevler ya da yeni bir zincir eklenebilir. Çatallanmanın çeşitli sebepleri olabilir. Çatallanmaya en çok neden olan konular ise protokollerin değişmesi ve yeni bloklar açılabilmesidir. Hard fork yani sert çatallanma ve soft fork yani yumuşak çatallanma şeklinde iki çeşidi bulunur.
Blockchain sistemi, merkeziyetsiz olarak tasarlanmıştır. Bilgiler blockchain içerisinde yer alır. Bilgilerin yer aldığı noktalara ise node ya da düğüm adı verilir. Sert çatallanma ya da hard fork, düğümler tarafından uygulanıp blok zincirin kurallarını değiştiren protokol güncellemeleridir.
Güncelleme için öncelikle mining (madencilik) yapan kullanıcıların çoğunluğunun onayı gerekir. Onay alındıktan sonra ise birbirinden farklı kurallara sahip iki yeni zincir oluşur. Oluşan zincirler kendi başlarına çalışıp ilerler. Geliştiriciler ve madenciler onaylarsa bölünmenin gerçekleştiği bloktan geride kalan tüm bloklar devre dışı kalabilir. Genellikle sert çatallanma sonrasında iki ya da daha fazla yeni kripto para üretilmeye başlanır. Sert çatallanmalardan sonra işlem yapmak isteyen kullanıcıların cüzdanlarını güncellenmesi gerekir.
Soft fork yani yumuşak çatallanma, blok zinciri içerisinde yer alan düğümlerin protokollerinin güncellemesidir. Yumuşak çatallanmanın yapıldığı bloktan itibaren yeni kurallar geçerli olur. Yumuşak çatallamadan sonra güncellenmemiş cüzdanlar ile yeni özelliklerden yararlanılamaz.
Türkiye’de faaliyet gösteren platformların tamamında olduğu gibi TOMYA’da da kimlik bilgileri talep edilir. Bilgiler, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verileri ile karşılaştırılır ve doğru olduğu anlaşıldığında kullanıcı, seviye 1 hesaba sahip olur. Seviye 1 hesaba sahip olan kullanıcılar sistemden kripto para çekmek ya da Papara üzerinden sisteme Türk Lirası yatırmak ve çekmek için hesabını seviye 2’ye yükseltmelidir.
TOMYA sistemine dilekçeli selfie ve kimlik belgelerini tanıtan kişiler, doğrulanmış kullanıcı olarak adlandırılır ve seviye 2 hesaba sahip olur. Türkiye sınırları içerisinde faaliyet gösteren herhangi bir bankadan adlarına açılmış hesaplar aracılığı ile Türk Lirası yatırma ve çekme işlemi yaptıktan sonra kripto para çekme talimatı da verebilirler.
TOMYA’da işlemlerin tutarına ve şekline göre çeşitli komisyonlar uygulanır. Tüm işlemlere Katma Değer Vergisi (KDV) dahildir ve ekstra bir ücret talep edilmez. Ayrıca komisyonlar, emir verildiği tarihte uygulanır. Emir tarihinden sonra komisyon bedellerinin azalması ya da artması dikkate alınmaz.
Piyasaya giriş sağlayan emirleri veren kişiler piyasa yapıcı olarak adlandırılır.
Piyasada yer alan likidi kullanan kişilere piyasa alıcı adı verilir.
Ocak 2020’de hizmete başlayan TOMYA, hızlı ve kapsamlı altyapısı ile tüm kullanıcılara güvenilir bir hizmet sunmayı hedefler. Güvenliğiniz için tüm işlemleriniz, çevrim içi ve çevrim dışı çok sayıda sistem ile korunur. İki adımlı doğrulama sayesinde tüm işlemleriniz sizin kontrolünüzde gerçekleştirilir.